Tegenover mij zit een hele verdrietige jonge vrouw. Sinds een paar jaar woont ze samen met een man die heel veel van haar houd en zij van hem, maar ze kan niet meer tegen alle commentaren op die ze krijgt van de mensen om haar heen.

Haar vriend is helder, duidelijk en speelt geen mooi weer tegen andere mensen. Hij heeft een vorm van autisme en kan niet aardig kan doen tegen mensen die hij niet leuk vind, niet leugenachtig mensen naar de mond praten en hij ziet dingen soms anders dan andere mensen en zegt dat ook gewoon.

Het is juist dat wat zij zo in hem waardeert, wat hij zegt meent hij .Ze hoeft nooit te denken dat hij misschien toch iets niet leuk vind als hij zegt dat hij het leuk vind en hij zou nooit zeggen dat hij van haar houd als hij dat niet oprecht meende.

Maar haar ouders en vrienden vinden hem bot  en niet aardig omdat hij bijvoorbeeld gewoon zegt dat het eten niet lekker is als hij bij iemand eet en er wordt gevraagd hoe hij het eten vind. En dat is maar een klein voorbeeldje.

Ze houd zoveel van hem maar heeft het gevoel dat alle mensen om haar heen dit niet begrijpen en alleen maar kritiek hebben op haar vriend.

Elke keer als zij denkt dat het gezellig was krijgt ze later te horen dat  haar vriend weer wat heeft gezegd waar anderen zich aan storen, altijd weer krijgt ze commentaar.

En ze weet gewoon niet meer wat ze moet doen, want iedereen zegt maar dat ze een andere man moet zoeken die leuker is, maar zij vind zelf dat hij zo lief voor haar is. Anderen hebben gezegd dat ze dan een lievere man moet zoeken omdat ze dat waard is,.

Er zijn een paar vragen waar we over praten.

 Wat wil jij? Wat is voor jou het meest belangrijk? Hoe denk je  zelf over alles wat er wordt gezegd? En  wie heeft bepaald hoe liefde er dan uit moet zien?  Wat zijn de kanten van je vriend die je waardeert en zou je echt zo gelukkig worden als je iemand anders zocht?

Samen kijken we naar hoe en wat zijzelf belangrijk vind en ook wat ze denkt dat de toekomst betekend met iemand met een vorm van autisme.

Ik geef haar  een opdracht mee naar huis en zie een stralende sterke vrouw de volgende keer dat ik haar zie.

Ze is tot de conclusie gekomen dat hij haar echt gelukkig maakt en heeft haar ouders en een paar belangrijke vrienden uitgelegd wat autisme is en waarom hij haar gelukkig maakt zoals hij is.

Hiermee heeft ze duidelijk gemaakt  wat voor haar belangrijk is en dat ze die dingen die anderen zo storen helemaal accepteert, ook al voelt het soms even erg vervelend. Slechts 1 vriendin heeft het contact verbroken omdat zij het maar raar vond. De anderen waren blij dat ze beter begrepen .

En natuurlijk is het hiermee niet helemaal klaar. Maar er is wel een begin gemaakt en is het voor haar duidelijk dat als ze laat zien dat ze achter haar vriend staat en van hem houd ondanks dat hij niet op die manier sociaal wenselijk bezig is, iedereen van alles kan zeggen maar dat het vooral om haarzelf draait.

Een hele mooie en duidelijke conclusie.