En wat is dan goed voor hem?

Gepubliceerd op 7 juni 2020 om 21:45

Ik wordt tijdens een consult aangesproken door een moeder van een 18 jarige zoon met een vorm van autisme, PDD NOS.

Zij is er kort geleden achter gekomen dat haar zoon regelmatig cannabis gebruikt en toen zij hem daarmee confronteerde riep de zoon enigszins wanhopig haar de woorden toe; Het is het enige dat mijn hoofd rustig maakt!

 

In de Verenigde Staten zijn ze bezig met verschillende studies om inderdaad te kijken naar wat cannabis met kinderen die een vorm van A.S.S. ( autisme spectrum syndroom)hebben doet.  En dat is best bijzonder voor de Verenigde Staten.

De Universiteit van Stanford heeft in 2018 bewezen dat kinderen met een vorm van autisme een lager niveau anandamide hebben dan kinderen zonder autisme.

Anandamide werkt als een vorm van neurotransmitter naar de hersenen.

"Een neurotransmitter of overdrachtsstof is een signaalstof die in synapsen zenuwimpulsen overdraagt tussen zenuwcellen ('neuronen') in het zenuwstelsel of impulsen overdraagt van motorische zenuwcellen op spiercellen of van zenuwreceptoren op sensorische zenuwcellen."staat in wikipedia

Oftewel een soort geleider tussen de zenuwcellen.

Anandamide is een lichaamseigen cannabinoide  die veel overeenkomsten heeft met de plantaardige cannabinoide uit canabis.

Moeilijke woorden maar een cannabinoide is een chemische stof die in elk mens en bij de meeste dieren voorkomt, en dan vooral in de hersenen .

Dus waar het op neer komt is dat men aan het onderzoeken is of dat stofje in die plant een aanvulling kan zijn voor mensen met autisme.

 

Nou is de cannabis plant natuurlijk voor de meeste mensen een vorm van drugs.En  het woord drugs is  een beladen woord.

"Drugs (ook wel: verdovende middelen, stimulerende middelen, bedwelmingsmiddelen, roesmiddelen, geestverruimende middelen, verboden middelen of dope) is een verzamelnaam voor geneesmiddelen en genotsmiddelen die een meer of minder `drogerende` (verdovende, opwekkende en-of hallucinogene) werking hebben ." staat er in de encyclopedie.

Maar er staat ook duidelijk dat het een geneesmiddel kan zijn.  En zoals met elk geneesmiddel kan het ook TE veel worden gebruikt. Maar dat is met alles. Te veel eten, te veel sporten, te veel snoepen alles wat teveel gebruikt wordt is niet goed voor je.

Het is voor ieder een persoonlijke kwestie om wel of niet te accepteren dat een zoon , dochter of echtgenoot cannabis gebruikt om het hoofd rustiger te maken.

Het zou fijn zijn dat er meer toezicht op gehouden zou kunnen worden en dat het in de toekomst ook als medicijn via de arts kan worden verstrekt, zoals nu ook al wel op andere manieren wordt gedaan, zoals bij pijn.

Er wordt heel hard aan gewerkt om zelfs voor nog jongere kinderen te kijken hoe cannabis zou kunnen helpen, maar dan zou het geen blog zijn maar een boek worden.

Tot die tijd zijn er veel verhalen (eerlijk is eerlijk veelal positief) maar nog geen wetenschappelijk bewijs.

Natuurlijk is het enige dat ik deze mevrouw kan laten zien de feiten zoals die hierboven beschreven en zal zij zelf de keuze moeten maken in haar kijk op haar zoon.  Het is zoals ik al eerder zei een persoonlijke keuze hoe je hier mee om gaat en die dient gerespecteerd te worden door een coach.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.