Maar houd hij dan wel van mij?

Gepubliceerd op 26 juni 2020 om 14:06

Soms is het gedrag van mensen met een autisme stoornis voor een partner heel confronterend. En soms ronduit eenzaam. Niet dat de partner het met opzet zo doet, maar hij of zij zit in een andere belevingswereld.

De echtgenoot van een cliënte neemt haar nooit mee naar etentjes van het werk.

In het begin snapte ze dat nog wel, de kinderen waren klein en ze had het druk genoeg. Maar toen begon de twijfel te knagen.Schaamt hij zich soms voor mij? of is er iets anders vreemds aan de hand?

Omdat ze steeds meer ging twijfelen aan zichzelf, ging ze ook andere dingen zien. Hij was niet extra attent naar haar toe maar ook niet minder. Hij zag helemaal niet als ze zich extra mooi had gemaakt en reageerde alleen als zij uitdagend voor hem ging staan met de woorden ga je zo uit? En het klonk niet eens zo dat ze het gevoel had dat hij het lelijk bedoelde. Het was gewoon echt een vraag.

Als ze vroeg of hij thuis wilde blijven als hij een afspraak had, deed hij dat nooit. Hij had nou eenmaal die afspraak en moest daar naar toe.

 

Ze begon zich steeds eenzamer te voelen. want was zij wel belangrijk voor hem? Hield hij nog wel van haar? In haar onvermogen om grip op de situatie te krijgen ging ze zich steeds meer aanpassen. en voelde zichzelf steeds rotter.dreef als het ware bij zichzelf weg.

Om weer wat grip op zichzelf te krijgen vroeg ze een gesprek aan. En tijdens het praten over wat haar dwars zat en waarom ze zich niet gelukkig voelde in een leven waaraan haar het er aan niets ontbrak, leuk huis, leuke kinderen, genoeg geld en een leuke baan werd het steeds duidelijker dat ze zichzelf was kwijtgeraakt met al haar pogingen om aandacht te trekken van en aan te passen aan  haar man.

Ik vroeg haar om voor me op te schrijven wat ze dan graag zou willen in haar leven. Wat zou er anders zijn als haar wereld perfect zou zijn zoals zij graag wilde.

Na 2 gesprekken was ze er helemaal uit. Eigenlijk wilde ze niet zo heel veel anders, maar wel wilde ze gewoon weten waarom haar echtgenoot haar buiten zijn leven  hield qua werk en haar nooit betrok buiten zijn leven samen met haar. Het maakte dat zij zich minderwaardig voelde.

Omdat het voor mij duidelijk was wat er gebeurde vroeg ik haar of ze de moed had dit zelf aan haar echtgenoot te vragen. En na wat nadenken stemde zij er mee in.

Haar echtgenoot hield van haar. Dat was aan alle kanten duidelijk voor mij. Maar dat waar hij zo van hield wilde hij buiten zijn werk houden, iets dat "moest". Zonder zijn werk kon hij wel maar zonder haar..

 

Het is een belevingswereld die zij eerst niet kon begrijpen. Maar toen ik meer begon uit te leggen over hoe haar echtgenoot de wereld zag en zijn manier om er mee om te gaan werd er steeds meer duidelijk.  Zij kon en wilde hem hierin niet veranderen en het zou hetzelfde blijven. Maar begrip voor zijn belevingswereld maakt wel veel duidelijk.Het was geen vraag meer of hij wel van haar hield. Hij houd blijkbaar zoveel van haar dat ze in zijn 'veilige wereld"hoort.

Eigenlijk veranderd er niets, want hij veranderd niet.Maar het begrip voor wat hij bedoelde maakte dat zij anders ging leven. Ze hoefde niet meer aan zijn liefde te twijfelen en veranderde weer langzaam maar zeker in degene die ze zelf was.  Het mooiste wat ik hoorde was dat haar echtgenoot heel gelukkig had gezegd dat ze weer zo lekker zichzelf was.

 

 

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.