stil verdriet

Gepubliceerd op 14 juli 2020 om 17:29

Wanneer je vader of je moeder in een verpleeghuis belandt doordat zij de weg niet meer goed weten in het leven, is er een tijdperk voorbij. Er is al heel veel over geschreven afgelopen jaren met kilte of veel dramatiek maar een feit blijkt dat er iets in je intens verdrietig wordt.

Voor sommige mensen omdat het een gemiste kans is om ooit nog een goede relatie met de vader of moeder te krijgen waar je zo naar verlangde, voor anderen het verlies van de lieve moeder of vader die er eens was.

 

Heel soms veranderd die lieve moeder of vader in een man of vrouw die je niet meer herkent . Een lieve vader die ineens een hele gesloten afdeling met 9 andere bewoners tiranniseert of een hele trouwe moeder die ineens op zo n zogenaamde "gesloten" afdeling een relatie lijkt aan te gaan met een andere bewoner, terwijl haar echtgenoot nog gewoon in leven is en  trouw elke dag komt.

Het is iets waar  "zij" niets aan kunnen doen maar waar je intens verdrietig om kunt worden omdat vader of moeder er lichamelijk nog wel is maar in niets meer lijkt op wie jij kent.

Ik noem het wel eens afscheid nemen zonder dood. Dat klinkt heel cru maar het is wel wat men zo ervaart. de persoon die zij kennen is er niet meer.

Hulde aan die mensen die elke keer dan toch weer bij moeder , vader, oma en opa komen. De hapjes meenemen waarvan zij denken dat hij of zij het lekker zal vinden, proberen om herinneringen te laten herleven in geheugens die soms niet meewerken.

 

Het is een ervaring van rouw, het zien van iemand die steeds verder wegzakt in de dementie of alzheimer. Als iemand overlijdt zeggen mensen we staan voor je klaar. Maar als iemand langzaam maar zeker wegzakt in een dementie of alzheimer zijn er weinig mensen die dit tegen je zeggen.

 

Veel mensen zeggen dat het automatisch gaat, het accepteren van hoe ouders of een partner. Maar als ik er naar vraag komen de emoties, het verdriet, de rouw zo duidelijk naar voren. Een stil verdriet, maar intens aanwezig.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.