zelfliefde

Gepubliceerd op 17 augustus 2020 om 13:27

Er word een heleboel gepraat over liefde voor jezelf. Elke keer hoor je de zin: je kunt geen liefde geven als je niet van jezelf houd.

Maar van jezelf houden, wat betekend dat? Houd dat in dat je elke dag tegen jezelf in de spiegel zegt, ik hou van je? Misschien wel. Klinkt simpel .

Maar is dat ook zo simpel? Zoveel mensen kunnen het bijna niet uitspreken als ze zichzelf in de ogen kijken. Ze hebben het gevoel niet aan de eisen te voldoen die er zouden moeten zijn als ze echt van zichzelf houden.

Niet perfect zijn, in gedrag of qua uiterlijk. Niet die succesvolle baan hebben, niet dat modemaatje 38 hebben, niet die perfecte moeder zijn die alles onder controle heeft, niet die bijzondere blauwe ogen, niet die platte buik....je kunt er pagina s mee vullen.

Houden van...helemaal accepteren van dat wie en wat jij bent. Goed zorgen voor jezelf, geestelijk en lichamelijk omdat jij het boven alles helemaal waard bent, het blijkt ontzettend moeilijk te zijn voor volwassenen , tieners en tegenwoordig zelfs basisschoolkinderen.

Als je naar een baby kijkt die zichzelf  en jou ontdekt, zonder oordeel en zonder bijgedachten over hoe iets zou moeten zijn, dat is liefde voor jezelf. En als je een baby in de ogen kijkt die je kent en die je zo helemaal vol ongelooflijke liefde aankijkt, dan beneemt het je bijna de adem...als we toch eens zo naar onszelf zouden kunnen kijken als we volwassen zijn.

Door oordelen van anderen en daardoor van onszelf hebben we bedacht hoe we zouden moeten zijn en dat we dan pas van onszelf zouden kunnen houden.

En toch,ondanks dat het inmiddels als een cliché klinkt ,is het uiterst belangrijk dat wij van onszelf houden. Ook het cliché van  met jezelf omgaan als met je beste vriend of vriendin is gewoon echt belangrijk.

Er is heel veel over te zeggen en te schrijven en dat gebeurt ook. Kijk maar naar de zelfhulpboeken die je in elke boekenhandel of online boekenhandel kunt vinden.

Maar een van de simpelste manieren om te beginnen is om jezelf elke morgen aan te kijken in de spiegel en te zeggen: ik hou van je. ik hou echt heel erg veel van je.

Als je hiermee begint en dat een maand lang volhoud zal het je verbazen wat er allemaal gebeurt in je leven.Je kunt opschrijven wat je voelde tijdens die oefening en je zult verandering zien als je terugleest .

Er zijn mensen die zichzelf bijna niet aan durven te kijken als ze beginnen maar door het volhouden de overwinning in zichzelf gaan voelen als het toch lukt. Soms beginnen mensen lacherig aan deze oefening, sceptisch, ongelovig dat dit simpele zinnetje naar jezelf zoveel teweeg zou kunnen brengen. Maar elke keer weer als ik het aan mensen vraag om te doen en ik bespreek dat een maand later zie ik  dat er iets bijzonders is gebeurt.

En als je echt van jezelf houd of leert te houden kun je ook beter luisteren naar wat er je dwars zit, waar je niet gelukkig mee bent en kun je zoeken naar een oplossing daarvoor.

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.